Přeskočit na obsah

Les a zvířata

Anotace:

Lekce o lese a zvířatech vznikla jako cílená práce pro jednu třídu pro práci doma, mohou ji však využít i další učitelé ve vyšších ročnících prvního stupně. První část lekce začíná patnáctiminutovým videem, u něhož si žáci činí poznámky a následně při opakovaném poslechu doplňují pracovní list. Pro zdatné pozorovatele je zde bonusový úkol. Druhá část je kombinace prvouky a češtiny – ve vlastním autodiktátu s předem danými pravidly žáci uvažují nad tím, co by se stalo, kdyby v lese některý organismus vymřel.

Zadání – ukázka

Protože velká část z vás je někde v přírodě, čeká vás práce s tím spojená. Budete samostatně pracovat s videem, papíry a pastelkami. Připravíte si notýsek nebo papíry na zapisování informací, které uvidíte a uslyšíte v tomto dokumentu:

Pak vás čeká práce s pracovním listem. Vypracujte vše podle zadání. Použít k práci můžete učebnici, různé encyklopedie nebo internet. Nebo prostředí, ve kterém zrovna jste.

Pusť si dokument a pozorně vše sleduj a poslouchej. Video si podle potřeby zastavuj a zapiš si do notýsku nebo na papír vše, co vidíš a slyšíš. Budeš s tím pak pracovat dál. Pokud potřebuješ víc místa na odpovědi, na obrázek atd. použij klidně další papír/y. Doplňuj, kroužkuj, podtrhávej nebo škrtej dle zadání.

Pracovní list – ukázka

O čem vlastně dokument byl?  __________________________________________________

Napiš, jaké živočichy jsi viděl/a (i ty, u kterých nezaznělo jméno, ale ty to víš):

Živočichy, které jsi napsal/a, podtrhni barvami tímto způsobem:

savce červeně             ptáky černě     ryby modře     obojživelníky fialově  plazy žlutě           hmyz hnědě

Les čistí od zbytku rostlin a živočichů ________________________ a stromy ošetřují __________________.

Kompletní zadání a pracovní list si můžete stáhnout zde:

Autor lekce: Jiří Brůžek

Připojit se na čekací listinu Budeme Vás informovat, pokud se na kurzu uvolní místo. Zanechte nám prosím Vaši platnou emailovou adresu.