Přeskočit na obsah

Kritické listy 50

Milé čtenářky, milí čtenáři,

ráda bych se s Vámi podělila o svůj čtenářský zážitek z několika nových knih pro děti a mládež. Velice mě oslovily první dva díly trilogie americké autorky Lauren Oliverové Delirium a Pandemonium (závěrečné Requiem vyjde v USA v březnu, v češtině pravděpodobně vzápětí). Dystopické romány popisují svět, ve kterém je láska považována za nakažlivou chorobu, jež lidem způsobuje nepříjemné stavy vedoucí v mnoha případech až ke smrti. Pro blaho společnosti všichni lidé v osmnácti letech podstoupí léčebnou proceduru, která je zbaví možnosti milovat. Všudypřítomní regulátoři, zákaz styku mladých dívek a chlapců, vypadávající elektřina (je určena jen nejbohatší vrstvě společnosti, stejně jako benzín) připomínají Orwellův román 1984. V tomto románu však naděje není jen další pastí systému, ale tvrdě vybojovanou možností úniku do „divočiny“ – nestřežených oblastí USA. Překvapilo mě, že druhý díl byl ještě lepším čtením než první, což se u trilogií a dalších sérií nestává často.
V nakladatelství Baobab vyšla kniha pro mládež oceněná Saint Exupéryho cenou Zimní bitva. Také její autor Jean-Claude Mourlevat se vešel do žánru dystopie. V totalitní zemi jsou děti nepohodlných kritiků zavírány do sirotčinců. Dvě dívky se náhodně seznámí s dvěma chlapci, a to odstartuje jejich dobrodružství. Romantiku však v této knize nenajdete – hrdinové bojují se silným nepřítelem, s krutými posluhovači režimu doprovázenými zmutovanými psy, kteří chodí po dvou. Jeden z hrdinů je nucen zabít, aby sám přežil. Je zajat a vycvičen k boji v gladiátorských zápasech. Ne všichni ze čtyř hlavních hrdinů přežijí, a i těm, kterým se to povede, zůstanou na duši i na těle jizvy. Příběh o zrychleném dospívání, o boji, který odhaluje pravé hodnoty a charaktery.
Americký spisovatel Patrik Ness rozvedl základní téma oblíbené autorky knih pro děti Siobhan Downové, která zemřela na rakovinu dříve, než stihla námět rozpracovat do celé knihy. Vznikla kniha Volání netvora, působivě ilustrovaná Jimem Kayem. Hlavní hrdina Conor bojuje se silným a děsivým netvorem – oživlým stromem, který umí vyprávět příběhy s nečekaným koncem. Při vzájemném poměřování sil se ukáže, že Conora mnohem víc než netvor děsí jeho vlastní pocity, hlavně pocit viny, protože si přeje, aby už skončilo utrpení maminky umírající na nevyléčitelnou chorobu.
Je překvapivé, kolik vážných, až temných témat se v těchto knihách objevuje. Hrdinové však ukazují, že boj (se systémem, se sebou samým) má smysl a je vždy naplněn nadějí.
Všechny tyto texty jsou napsané zkušenými autory a mohou teenagerům ukázat, jak vypadá velká literatura.

Kateřina Šafránková

Obsah

Rozhovor

Rozhovor s Irenou Douskovou

K úvaze

Proč čtu Kritické listy?

Nadšený a sebekritický učitel potřebuje spoustu podpory, ne kontroly, H. Košťálová

Dobývání severu, K. Bergmannová, H. Antonínová Hegerová

RWCT vedle dalších pedagogických směrů, H. Antonínová Hegerová

Lekce a komentáře

Čteme s porozuměním každý den, J. Kopecká

O čertovi, B. Charvátová

Charakteristika postavy ve vlastních knihách očima druháků, L. Mechúrová

Příjemně prožitý čtenářský den, J. Pluhařová

Jednotky délky v básni, B. Brzósková

Týmová výuka matematiky, H. Košťálová

Mongolové – divocí bojovníci z východu, H. Růžičková

Robin Hood – pohled na morálku, M. Nováková

Literární žánry, M. Nováková

Literární hrátky ve školní knihovně, L. Samlerová

Kniha z nejrůznějších stran a různýma očima, I. Poláková

Rozvoj Paříže ve středověku, Z. Loubetová

Metodika rozvoje čtenářství a populárně naučné texty o jazyce, M. Šlapal

Co se děje jinde

Čtenářské kluby – pracujeme s knihami, I. Poláková

Přečetli jsme

Literatura pro děti a mládež

Škola v literatuře

Zlatý časy, P. Hudský

Připojit se na čekací listinu Budeme Vás informovat, pokud se na kurzu uvolní místo. Zanechte nám prosím Vaši platnou emailovou adresu.